Wczoraj, 4 czerwca 2014 r., odbyło się uroczyste otwarcie Instytutu Technologii Mikrobiologicznych, zlokalizowanego obszarze Tureckiej Strefy Inwestycyjnej. Instytut umożliwi przeprowadzanie specjalistycznych, wysoko zaawansowanych technologicznie badań warunkujących wprowadzenie na rynek nowych produktów biotechnologicznych.
Instytut Technologii Mikrobiologicznych (ITM) otwarty został w trakcie dwudniowego IV Międzynarodowego Kongresu Grupy SCD Probiotics w Turku. Relację na żywo oglądali w klubie „Barbórka" uczestnicy kongresu.
Wszystkich przybyłych powitał Stanisław Kolbusz, prezes Stowarzyszenia EkosystEM Dziedzictwo Natury, który również dziękował wszystkim osobom zaangażowanym w realizację tego przedsięwzięcia. Zaproszeni goście, a wśród nich burmistrz Zdzisław Czapla, poproszeni zostali także do przecięcia wstęgi. Zamiast szampana gościom zaproponowano ferment chmielowy, całkowicie bezalkoholowy, zdrowy napój.
W imieniu gospodarzy wszystkich oprowadzał Dominik Gacka. Goście oglądali laboratoria badawcze i część administracyjną. W Instytucie Technologii Mikrobiologicznych prowadzone będą specjalistyczne technologicznie badania warunkujące wprowadzenie na rynek nowych produktów biotechnologicznych. Powstała infrastruktura badawcza będzie podstawą do opracowywania i wdrażania również własnych (Probiotics Polska – Bratuszyn) innowacyjnych kompozycji - pożytecznych mikroorganizmów, a w efekcie wytwarzania naturalnych produktów biotechnologicznych. W ITM zatrudnieni zostali młodzi naukowcy z Turku i okolic.
{joomplucat:635 limit=9|columns=5}